Mi smo poruka koju šaljemo

OK, evo priče. Prošle sam godine predavala studentima Ekonomskog fakulteta u Puli, a cijeli je program financirala jedna institucija iz Rijeke tako da sam njima poslala račun za održano predavanje. Nakon što su mi platili, poslala sam direktoru te institucije mail u kojem sam se zahvalila na plaćenom računu i izrazila nadu da ćemo u budućnosti i dalje surađivati. Dakle, uobičajena poslovno dopisivanje, nešto što spada u poslovni bon-ton. Citirat ću odgovor koji sam dobila: „Neda, pa niste valjda mislila da vam neće biti plaćeno?“ Ponovo sam otvorila moj mail i nekoliko ga puta pročitala pokušavajući shvatiti koja od mojih rečenica je mogla izazvati ovakav odgovor. Niti jedna. A ipak je došlo do nesporazuma u komunikaciji. Bez obzira što smo oboje govorili istim, hrvatskim jezikom, naš je komunikacijski jezik bio bitno različit. Zašto se to događa?

Svi smo mi krugovi za sebe

Zamislimo sebe kao dva koncentrična kruga. U prvom, manjem krugu su naša vanjska, vidljiva obilježja kao npr. spol, dob, tjelesne karakteristike, rasna pripadnost…To je ono što vidimo kad se s nekim prvi puta susretnemo. Međutim, ono što ne vidimo, nalazi se u drugom, većem koncentričnom krugu. U tom je krugu sve što mi kao osobe stječemo od našeg prvog daha i što utječe na naš razvitak: obitelj, odgoj, iskustva u vrtiću, školi, na poslu, religijska pripadnost, bračni status, ekonomski status… svi ti elementi nas formiraju kao osobu, ali je to pri prvom susretu teško uočiti. I taj naš nevidljivi krug čini komunikacijski proces zahtjevnim. Pametni su Englezi, oni dok se s nekim ne upoznaju, uvijek razgovaraju o vremenu jer u takvom razgovoru ne možeš pogriješiti. Dovoljno je da pogledaš kroz prozor. Uostalom, na svakom će ti treningu komunikacijskih vještina reći da se pri prvom susretu nikada ne razgovara o tri teme: politici, vjeri i nogometu J).

Mislite na nevidljive krugove svaki put kada upoznate neku novu osobu. To će vašu međusobnu komunikaciju učiniti lakšom i uspješnijom.

Ako ste se prepoznali i nekoj od ovih situacija i to vas smeta navratite u Good Communication Corner gdje soba za razgovor čeka na vas. I ja u njoj. Tamo ćemo skupa rješiti bilo koji komunikacijski problem.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s