Kako izgraditi osobni integritet?

jerry-maguire

Sjećate li se filma Jerry McGuire? Tom Cruise je sportski menadžer s uspješnom karijerom zastupanja vrhunskih sportaša. U trenutku kad više ne može podnijeti činjenicu što agencija u kojoj radi, zbog želje za što većom zaradom, počinje ugrožavati zdravlje i živote sportaša, piše svoj protest, svoj ‘Mission Statement’ koji šalje svim zaposlenima u agenciji. I naravno, dobiva otkaz.

Jedna mi je scena u filmu posebno ostala u sjećanju. Jerry leti u Texas kako bi s ocem dječaka koji je nadolazeća zvijezda, potpisao ugovor o zastupanju. ‘Nisam sklon potpisivanju ugovora, kaže otac dječaka , ali je moja riječ jača od hrasta’.

Često smo suočeni sa sličnim dilemama. Koliko puta ste na poslu prešutjeli neku nepravilnost, koliko ste puta prihvatili obaviti neki zadatak koji se kosio s vašim moralnim ili etičkim principima? Sve to u uvjerenju da to činite kako biste bili lojalni kompaniji u kojoj radite ili da, u najgorem slučaju, ne izgubite posao. Ipak, svaka takva situacija, malo po malo, nagriza naš integritet. Bilo bi jako teško u jednoj definiciji odrediti što je integritet, jer integritet za svaku osobu znači nešto drugo. On ovisi o obiteljskim vrijednostima koje su nam usadili, okruženju u kojem smo se obrazovali, društvenim vrijednostima zemlje u kojoj živimo. Klaićev riječnik stranih riječi definira integritet kao ‘poštenje, čestitost, neporočnost, nepovrijeđenost, čistoću duše’. Visoke su to moralne vrijednosti koje je jako teško sačuvati u svakodnevnom životu.

Često se bojimo istaknuti svoju osobnost u strahu da nas naša okolina neće prihvatiti. Međutim, biti brend, znači biti autentičan. Tada više ne morate brinuti o tome što ste rekli (ili niste rekli), kako ste postupili ili jeste li učinili pravu stvar. Tada vjerujete sebi i svojoj motivaciji, a vaš osobni integritet postaje vaš osobni putokaz. Budući da se nitko ne rađa s gotovim integritetom, nego se integritet gradi tijekom cijeloga života, evo nekoliko odrednica koje će vam pomoći da izgradite ili dogradite svoj JA brend d.o.o.:

Povjerenje i poštovanje Kada ste vjerni sebi, ne samo da vjerujete presudama i odlukama koje ste napravili, nego će vam i ljudi iz vašeg okruženja vjerovati. Oni će vas poštivati zato jer postupate prema vašim vrijednostima i vašem uvjerenju.

Vjerodostojnost Kada ste vjerodostojni, imate integritet. Ne ustručavajte se napraviti pravu stvar i rijetko ćete morati preispitivati svoje odluke. Tko ste, što radite, i ono što vjerujete biti će savršeno usklađeni.

Sposobnost da rješavate probleme Kada ste iskreni prema sebi i drugima, imate snage i otvorenosti za rješavanje problema brzo, umjesto da ih odlažete ili gurate pod tepih.

Ostvarivanje osobnog potencijala Kada vjerujete u ono što radite, možete ostvariti svoj puni potencijal u životu. Umjesto da drugi diktiraju što je najbolje za vas, možete preuzeti kontrolu nad svojim životom.

Samopouzdanje i samopoštovanje Kad ste uvjereni da radite pravu stvar i da donosite dobre odluke, samopouzdanje i samopoštovanje ispunit će vas optimizmom i radošću.

Manje stresa Biti svoj, biti autentičan i imati izgrađen integritet zasigurno će smanjiti stres koji nastaje ukoliko smo svaki dan suočeni sa okruženjem koje narušava naš cjelokupni habitus.

Rupert Murdoch u jednom je razgovoru rekao da prilike leže na cesti, samo se treba sagnuti i pokupiti ih. Ponekad će nas brendirati prilike koje smo zgrabili, a ponekad će nas brendirati i one prilike koje smo pustili da prođu, ma koliko se činile privlačne i ugodne. U odluci koje prilike ćemo zgrabiti, a koje pustiti, naš je integritet naš jedini vodič. Po tome postajemo JA brand d.o.o.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s