Poneko pismo i odgovor

pismo Nedi.jpg

Draga Neda,
mislim da imam problema u komunikaciji. Često mi se dogodi da upoznam ljude koji su mi simpatični i sa kojima bih željela nastaviti poznanstvo, ali mi se oni više ne jave. Gdje griješim?

Draga Vjera:
zamislimo sebe kao dva koncentrična kruga. U prvom, manjem krugu su naša vanjska, vidljiva obilježja kao npr. spol, dob, tjelesne karakteristike, rasna pripadnost…To je ono što vidimo kad se s nekim prvi puta susretnemo. Međutim, ono što ne vidimo, nalazi se u drugom, većem koncentričnom krugu. To je sve što mi kao osobe stječemo od našeg prvog daha i što utječe na naš razvitak: obitelj, odgoj, iskustva u vrtiću, školi, na poslu, religijska pripadnost, bračni status, ekonomski status… svi ti elementi nas formiraju kao osobu.

I mi, kao i osoba s kojom komuniciramo smo, svaki za sebe, takva dva kruga. Ono što našu komunikaciju čini složenom, kao i razlozi zbog kojih će naša međusobna komunikacija biti uspješna ili ne, su upravo oni naši unutarnji krugovi koje ne vidimo dok se bolje ne upoznamo. Zato taj naš nevidljivi krug čini komunikacijski proces zahtjevnim. Vrlo je vjerojatno da ste, razgovarajući s osobom koju ste tek upoznali, nehotice povrijedili neki dio njezinog unutrašnjeg kruga. Suviše velika otvorenost pri prvom susretu često dovodi upravo da ovakvih problema. Svima nam se događaju ovakve situacije u životu. Dovoljno je samo da se pri svakom novom susretu sjetite ova dva kruga koja sam opisala i sigurna sam da neće više imati nikakvih problema u održavanju novostečenih poznanstava.

Pametni su Englezi, oni dok se s nekim ne upoznaju, uvijek razgovaraju o vremenu, jer u takvom razgovoru ne možeš pogriješiti. Dovoljno je da pogledaš kroz prozor. Za prvi bih  susret svakom preporučila izbjegavanje tri teme: politiku, vjeru i nogomet. To su teme na koje su, prema mom iskustvu, ljudi najosjetljiviji.

Sigrna sam da ćete uskoro zaboraviti ova neugodna iskustva i da će Vaš druženje s ljudima koje želite bliže upoznati biti uspješno.

Želim Vam puno lijepih druženja 🙂

Srdačno, Neda

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s